20-08-2014 PersonalTime out

România aspirațională

În 2006, Andreea avea 15 ani, iar Alex 18. Iubeau teatrul, asta-i cert. Altfel nu-mi explic de unde curajul nebun și ambiția de a organiza, la o vârsta atât de fragedă, un Festival național de teatru tânăr, în chiar orașul în care nu există nici măcar un amărât de cinematograf, ci doar o biată casă de cultura. Orașul lor natal, Alexandria.

Casa de cultura Alexandria
Ca să ridice ștacheta de la nivelul complicat, la aproape imposibil, au mers mai departe și au făcut o prezentare, pe care i-au trimis-o lui Marcel Iureș, la Teatrul Act. Mărturisindu-i dragostea și cerându-i spirjinul. Ei, Andreea de 15 ani și Alex de 18.

Andreea Alex
Câteva zile mai târziu, când începuse să le devină tot mai clar că totul e doar o nebunie, sună telefonul. La celălalt capăt, o voce imposibil de confundat se prezintă: Bună ziua. Sunt Marcel Iureș. Am înțeles că aveți de gând să organizați un Festival de Teatru, în Alexandria. Sunt gata să vă ajut.

Marcel Iures
De atunci au trecut 9 ani. Marcel Iureș este și astăzi unul dintre mentorii festivalului. Andreei și lui Alex li s-au mai alăturat între timp și alți prieteni. Printre ei, deloc întâmplător, Cătălin Ștefănescu și Marius Manole. Ca să fie limpede pentru toată lumea că planetele se aliniză doar atunci când au un motiv întemiat s-o facă.

Shtanga Boyz
În cel de-al doilea an al Ideo Ideis, Andreea și Alex au constatat că nu se pot descurca în absența unei echipe care, printre multe altele, să ridice și să coboare decoruri. Așa s-a născut Shtanga Boyz. Mai mult decât un grup, un spirit. Bazat exclusiv pe voluntariat. O să dau un singur exemplu, elocvent. E medic neurochirurg, în Iași. Două săptămâni pe ani își ia concediu și vine la Alexandria, ca să ridice și să coboare decoruri. Alături de prietenii lui, la fel de minunați și ei, din Shtanga Boyz.

_MG_0662
I-am cunoscut pe toți, tărziu în noapte, în prima seară a povestitorilor, la cea de-a 9-a ediție a Ideo Ideis. Și n-am făcut decât să-mi întâresc convingerea. Că numai așa putem supraviețui. În comunitați mici, reunite în jurul unor pasiuni comune. Trăind aproape în ilegalitate, în marea debandadă generalizată. Adunați in teatre conspirative, convinși fiind că speranța moare ultima. În România aspirațională.

9 Comentarii

 1. Oltean Emil

  08-20-2014 at 5:15 PM

  Succes mai departe tinerilor actori siiiiiiii….Multa sanatate celor mari si mai buni actori….etc.

  Reply

 2. maria celmare

  08-20-2014 at 6:57 PM

  multumesc,Doamne,mai exista sanse!VA MULTUMESC,COPII FRUMOSI AI ROMANIEI!

  Reply

 3. Zavici Septimiu

  08-20-2014 at 9:15 PM

  Ai zis bine, aproape in ilegalitate…
  O picatura de frumos intr-un ocean de manelisti.
  Care-i castigul?!

  Reply

 4. RODICA LEAH

  08-20-2014 at 9:25 PM

  Nu pot sa spun decat : ” ma inclin” cu respect si admiratie ! Mi-ati luminat inima .. obosita de atata uratenie cotidiana. FRUMOSUL INCA EXISTAAAAA !!!

  Reply

 5. TRUSCA GEORGETA

  08-20-2014 at 9:47 PM

  SUNTETI FENOMENE!!! OAMENI ADEVARATI!!! MULTA SANATATE SI NOROC IN TOT CE FACETI!!!

  Reply

 6. DanaT

  08-20-2014 at 10:10 PM

  Andreea, Alex, Cristi, Corina, Vladimir sunt niște copii minunați și ambițiosi și perseverenți. Într-un oraș mic, cum este Alexandria ei au crescut și s-au format. Toți sunt foarte bine realizați, Alex sper sa devină cel mai mare actor din România. Le doresc mult succes si sănătate, ca frumoși și deștepți sunt.

  Reply

 7. Lospa

  08-21-2014 at 1:56 AM

  Si iata ca mai sunt romani care o fac din placere, ei fac ce vor si nu ceea ce se cere!

  Reply

 8. Natural

  08-21-2014 at 8:22 AM

  Chapeau!

  Reply

 9. Ioana

  09-7-2014 at 8:20 AM

  CHAPEAU! Ar fi bine ca fiecare dintre cei care admira astfel de oameni si actiuni de genul acesta sa facem macar cateva secunde la fel. Cu siguranta am creste “calitatea” Romaniei si a oamenilor din ea!
  Multumim ca ne inspirati!

  Reply

Lasa un comentariu